Да регистрирам ли фирма?

Предимствата от това да имаш фирма

Когато безработицата хлопа на вратата, а вече имаме свои идеи, или когато бизнесът ни се разраства и вече не е удачно да продаваме единични бройки от своя продукт встрани от закона, ние неминуемо се изправяме пред този въпрос. В ума ни се въртят закони, адвокати, детайли, с които някак не ни се иска да се занимаваме… Ала всъщност да нагазим в „дълбокото“, наречено регистрация на фирма, си струва. И не само защото то реално не е толкова сложно и дълбоко, както си мислим.

Справка в търговския регистър
Проверка на фирма в Търговския регистър

Нека погледнем на реалните предимства от факта да имаш собствена фирма:Доверието

  • Доверието на купувача или партньора винаги е по-голямо, когато срещу него стои юридическо лице. Замислете се, колко от вас биха купили хранителна добавка, забъркана, надписана на ръка и продавана директно от производителя на пазара? Марката, преминала през необходимите по закон проверки, винаги ни вдъхва много по-голямо доверие.

Работиш за себе си

  • Усещането, че макар и в началото да имаш много ангажименти, работиш за себе си и няма „процент за шефа“ е изключително стимулиращо за мнозина, особено ако са минали през ниската мотивация в държавните институции или анонимността на големите предприятия, където често един работи, за да изкара заплатата на трима.

Всичко е „на светло“

  • Да имаш лице пред властите е от една страна обвързващо, но от друга – гаранция за тия, които биха сключвали сделки с теб, че нещата между вас са „на светло“. Въпреки така рекламираната свобода в работата на фрилансърите, освен за дребни поръчки дори те не работят без договор. А как биха сключили договор с Вас, без да имате фирма?

Бизнеса си е бизнес

  • Истинският бизнес се прави от много хора. А за по-голям екип, не подхожда вариантът „събрахме се по приятелски и решихме“. Йерархията е важно нещо, а твърда йерархия има в реално съществуващите организации като фирмите. Съответно в такава организация следват мотивирани назначения, уволнения, обвързани с вашето „юридическо лице“. Въпреки емоционалните ни балкански нрави, все повече и ние привикваме, че събитията в бизнеса се диктуват от особеностите на пазара, и не бива да се смесват с личните ни взаимоотношения.

Можете да се отличите от другите

  • Пълното право за издаване на собствени документи, визитки, реклами… Известно е, че името и логото на фирмата са двете най-запомнящи се неща, които биха разпространили доброто впечатление за работа с Вас много по-далеч, отколкото сте планирали!

Сплотеност, отговорност, решителност и твърдост

  • Всички тези наглед неприятни срокове, данъци и осигуровки, които съпътстват дейността на една фирма, развиват у предприемача и неговия екип сплотеност, отговорност, решителност и твърдост. Човекът, който управлява своя фирма, винаги се откроява като един, който не се носи по течението и е много добре ориентиран както в бизнеса и политиката, така и не по-малко в човешките отношения. В този смисъл, да работим за някого, или да „поработваме“ в сивия бизнес, няма да ни донесе същия престиж и умения, както собствената регистрация на фирма. А пък и да не забравяме, че шефа има своите длъжностни характеристики, а за сложните счетоводни и данъчни дела има счетоводители…

Изграждате собствен бранд

  • И не на последно място: фирмата може да се продава. Разработили сте прекрасен бизнес в областта на ресторантите, но определени промени в живота Ви предполагат стартиране на онлайн магазин за подаръци? Не е необходимо да всявате объркване сред старите си клиенти. Продажбата на един успешен бизнес с добро име ще ви даде възможност да стартирате нещо ново.

Полезни връзки:

Share This:

Вашият коментар