Еко опаковки и продукти в ежедневието – как да ги имплементираме?

Чували ли сте за еко опаковки? Ако не, то това е статията за Вас! Но нека първо разясним какво представляват те. Еко опаковките са тези, които са безопасни за околната среда, изработени са от рециклирани материали или от растения и могат да се рециклират, компостират или сами по себе си са биоразградими. За производството им се използва минимална консумация на енергия и природни ресурси. Затова и те са чудесна алтернатива на пластмасовите еднократни опаковки и продукти, защото ни позволяват да не се отказваме от удобството на еднократните продукти, но и същевременно да намалим вредното влияние върху природата и да допринесем към това да я запазим по-чиста. Стана Ви интересно, но не знаете точно как да ги имплементирате в ежедневието Ви? Ето няколко съвета:

  1. За подаръци – кой е казал, че подаръците трябва да се опаковат единствено с цветна опаковъчна хартия? Тя е както много красива, така и за жалост много вредна за околната среда, тъй като се разгражда дълго време в природата, рециклира се по-трудно и като цяло дори не е токова оригинална. Замисляли ли сте се, че всъщност можете да използвате еко опаковки, за да опаковате своите подаръци? Така подаръците Ви ще изглеждат много по-оригинално, а ако добавите надпис на ръка и една панделка слагате и свой личен почерк. Така хем ще зарадвате своите приятели или семейство, но и ще сте направили крачка към едно по-зелено с бъдещо с толкова малко усилия!
  2. Кафе за из път в картонена чаша – може би често ви се случва да си купувате кафе за из път, защото имате много натоварен ден? Ако да, то имаме идея за Вас как да продължите да се наслаждавате на кафето Ви, без да замърсявате околната среда! В много заведения картонените чаши за кафе вече се използват, но те все още имат някакво съдържание на пластмаса, която след това трудно се рециклира или разгражда. Затова можете сами да си закупите чаши за топли напитки – подобни предлагат Biopak.bg. Можете да си закупите няколко, да ги сложите в жабката на колата или в чантата си и да помолите в кафенето да ви направят кафе в тях – а най-хубавото е, че една чашка може да се изплакне и да се използва още няколко пъти. А защо дори да не ги предложите на заведението?
  3. За обяд – когато сме на крак цял ден – на училище, университет, работа, то често си сготвяме и си вземаме обяд. Възможно е вече да сте се снабдили с кутии за хранене, но повечето от тях също съдържат пластмаса. Ако все пак решите да направите една по-зелена крачка, то можете да използвате картонени кутии за хранене. Макар да не можете да ги използвате многократно както тези от пластмаса, то са много по-екосъобразни. Можете да ги изплаквате след използване и така да удължите техния живот. Можете да изберете между две опции – биоразградими или компостируеми. Biopak предлагат множество компостируеми кутии за хранене – можете да изберете от богатия им асортимент.

А защо да имплементирате еко опаковки и продукти в ежедневието Ви? Сега ще Ви представим част от аргументите в тяхна полза:

  • Безопасни са за хората през целия им жизнен цикъл
  • Изработени са от здрави материали
  • Оптимизира се използването на енергия и природни ресурси
  • Производството се осъществява с помощта на чисти производствени технологии и етични практики

Разбира се, има още много други причини, поради които да започнете да използвате еко опаковки и продукти в ежедневието Ви. Дори и да не го правите постоянно, то Вие ще правите една малка крачка към по-зелено и чисто бъдеще. Може да е малка, но това не означава, че не е значима!

Всякакви компостируеми опаковки и съдове за еднократна употреба можете да откриете в Biopak! Лесно и бързо е – става само с един клик!

 

Share This: