Фирмата е пред фалит – продайте я

Какво съветват адвокатите при финансови трудности в предприемачеството?

За рисковете, които съпровождат бизнес начинанията, е излишно да се говори, те наистина съществуват и са сериозни, особено на местна почва. Ако вие сте собственик на фирма, вече го знаете отдавна и дори може да сте изпаднали в затруднено финансово състояние. Това е един неприятен момент, но трябва да имате предвид, че винаги има решение.
Един от полезните ви ходове е да продадете фирмата, след като предварително и за ваше спокойствие, се консултирате с представител на адвокатска кантора, в чиито сфери на дейност е и несъстоятелност и ликвидации. Експертите ще ви дадат най-правилния съвет за вашата ситуация. Все пак има някои общи насоки, които може да следвате, а и е наложително да сторите, вместо да се лутате и да губите време, трупайки допълнителни задължения.

Закриване на фирма
Важно!!! При несъстоятелност се допитайте до адвокат

Фалит и продажба при ЕООД и ООД

Законът позволява да обявите фалит на фирмата, ако тя е изпаднала в колапс. Ако липсват ресурси за съживяване и е невъзможно да се осигури платежоспособност, подгответе си молба към съда и поискайте да бъде открито производство по несъстоятелност. Когато се касае за ООД или ЕООД това е ангажимент на управителя, а при ЕТ собственикът поема тази отговорност.
Ако притежавате ЕООД, ще се убедите, че процедурата не е утежнена и всичко може да приключи за няколко дни. Неслучайно адвокатите препоръчват при старт на бизнеса да се регистрира именно ЕООД или ООД. Ключовият детайл е, че не се понасят никакви последствия за сметка на имуществото на собственика, а само на това на дружеството. При следващата стъпка – продажбата, всички дялове на компанията се прехвърлят на новия собственик. Събитието се вписва в Търговския регистър, сменя се и управителят.

При ЕТ нещата стоят по следния начин

Този казус е малко по-сложен, но за един опитен адвокат не би следвало да представлява проблем. Промяната при продажбата

не се вписва само в Търговския регистър, а се уведомяват и засегнатите лица, които имат вземания.

Когато ЕТ се продаде и досегашният собственик получи някаква сума, то той дължи част от нея или цялата на кредиторите си. Често прехвърлянето се оказва и само чиста формалност, но е важно да сте подготвени добре, когато пристъпите към нея, за да не възникнат неочаквани ситуации.

Не пропускайте и може би най-важното в случая, което пряко ще въздейства допълнително на финансите ви: съдебното решение ще постанови да бъдат разпродадени не само активите на фирмата ви, но и вашата лична собственост, включително имоти, автомобили. Ето защо да се продаде ЕТ никак не е лесно, а и загубите продължават поне за известен период във времето.

Share This:

Вашият коментар