Имат ли малките фирми нужда от счетоводни услуги?

Понякога, когато фирмата е малка, се стараем да прибегнем до счетоводни услуги само при годишното приключване. Но в поговорката на англичаните „не съм достатъчно богат, за да си купувам евтини неща“, има доза истина и спрямо малките фирми. Много финансови къщи биха предложили коректни счетоводни услуги на достъпна цена, съобразена с това, че Вашият бизнес още е в началото си.

Толкова повече на един прохождащ бизнес му е необходим маркетинг, работа и грижа, на които обикновено се посвещава управителят на фирмата. Не е разумно да смятаме, че бизнесът би се развил от само себе си. Главоболията с въвеждане на счетоводни документи, следене и спазване на постоянно променящите се срокове в множеството справки и отчети, приковава поне един служител от фирмата към нехарактерни дейности, без да може да си позволи дълга, да я наречем „творческа“ командировка. Не е за пропускане психологическият момент – когато някакво изискване е предявено към служителите от външна и често непозната за тях счетоводна фирма, е по-лесно да се постигне тяхното съгласие и добро ниво на дисциплина. Ако обаче изискванията да не се закъснява с документацията или предоставянето на фактури са свързани с постоянно лично напомняне от страна на управителя, това може излишно да обтегне обстановката във фирмата, вместо тя да бъде сътрудническа и креативна.


Не е за изпускане и факта, че ако стане някаква счетоводна или данъчна грешка, при липсата на счетоводна къща, цялата вина, ще падне върху фирмата, а глобите са доста солени.

Повечето от нас са убедени, че разходите за реална и интернет-реклама на нашия продукт си струват, но далеч не винаги можем да осъзнаем, че разходите за професионално счетоводно обслужване също се изплащат. Дори без да трупат директна печалба, те ви предпазват от неочаквани загуби. Една погрешна стъпка може да обърка финансовите отчети за цяла година. Неочакваните данъчни проверки могат да ви донесат съвсем непредвидени глоби, тъй като болшинството грешки се считат за укриване на приходи.

Не на последно място, опитът на Вашия счетоводител, който се е занимавал от години с тази дейност, може да Ви покаже и най-верния път към развитие и печалба. Самият начин, по който е най-удобно счетоводните операции да се извършват чисто и рационално, до голяма степен ще определи и подредеността в цялостното деловодство на фирмата. Също така навикът на счетоводителите всяко действие да се обмисля и да се оглежда от много страни, а промените да се правят поетапно и разумно, задължително се отразява на стабилния възход на една фирма, независимо малка или голяма.

Много данни за финансовото състояние на фирмите вече са достъпни в интернет и това е още една причина да смятаме добре поддържаните отчети за директна реклама към евентуални партньори или работодатели.

Share This: