Кредити за хора с лошо кредитно досие в ЦКР? Възможно ли е?

Ще ми бъде ли отпуснат кредит, ако съм с лоша кредитна история?

Въпрос: Имам лоша кредитна история, мога ли да взема бърз кредит?

Отговор: Кредитната история на потребителя е един от основните компоненти, който банковите и небанковите кредитни институции вземат предвид, когато кандидатствате за заем. Той обаче не е единственият. В зависимост от конкретния казус се преценява, дали средствата могат да Ви бъдат отпуснати. Най-добре проверете предложенията на компаниите на пазара и се свържете с част от тях, за да разберете как точно стоят нещата във Вашия случай.

Има кредитни компании, които могат да ви отпускат кредит за хора с лошо кредитно минало в ЦКР, но знайте, че всичко е под въпрос, така че го имайте в предвид

vivus.bg

Въпрос: Имам ли шанс за голям по размер кредит, ако съм бил лош платец?
Отговор: По-скоро не. Но е възможно да получите одобрение за по-малки суми. Ако сте просрочвали плащания, сте в графата рисков клиент, независимо от сегашните Ви добри намерения. За Вас също е по-добре да не рискувате отново, ако сте изпитвали затруднения с организирането на финансите си. Първо организирайте добре тях, за да сте сигурни, че няма да повторите този лош модел.Въпрос: Кой може да ми отпусне кредит в такъв случай?Кредитна история
Отговор: Зависи. Малко вероятно е да бъдете одобрен например от банка. Възможно е да получите отказ и от небанкови финансови институции. Възможно е и някъде да бъдете одобрен срещу по-висока лихва и допълнителни такси. Също както в първия въпрос всичко зависи от Вашия личен случай, тъй като параметрите, които трябва да покриете, не се изчерпват с кредитния Ви рейтинг. В същото време при повече на брой лоши показатели е възможно и изобщо да нямате шанс за получаване на бърз заем.

Въпрос: Имах лош период, но сега всичко е наред. До кога това петно ще стои в историята ми?
Отговор: Данните в регистъра към БНБ не се трият, но имат така наречената давност. Тя е 5 години. Това означава, че ако минат толкова години от последните Ви некоректни плащания, те спират да се вземат предвид. Затова е желателно, ако сте допуснали такива, да се постараете при усвояване на нови кредити в следващите години да бъдете изряден.

Въпрос: А не мога ли да пробвам с други източници на финансиране?

Отговор:

Какво имате предвид под други източници?

Би могло да можете да вземете заем ако нямате трудов договор, но ако не можете да докажете абсолютно никакъв доход би било малко вероятно, че ще ви бъде отпуснат кредит
Има много начини за набиране на средства под различни форми – продажба на актив, заложни къщи, заеми от приятели или роднини, или пък допълнителна работа и доход. Но ако става въпрос да търсите съмнителен кредит от нелицензирана фирма или частно лице, съвсем сериозно Ви съветваме да не го правите. Това в почти всички случаи са измамни схеми и съвременни скрити форми на рекет, които ще Ви докарат твърде много главоболия.

Въпрос: А какво всъщност означава „лоша кредитна история“?
Отговор: Това е личната Ви история като кредитоползвател, която се съхранява в регистър на Българската народна банка. Ако и когато теглите заем, поведението Ви по неговото изплащане задължително се отразява там от фирмата, която използвате. Тази информация съставлява Вашето кредитно досие и съответно кредитен рейтинг. Когато настъпи определено просрочие по погасяване на вноските или друга нередност, те се отразяват и в досието Ви. Така може да се превърнете в „лош платец“. Клеймо, което вижда всяка кредитна институция, когато направи справка за Вас в регистъра. Всяка банкова и небанкова кредитна компания, прави такава проверка, когато кандидатствате за заем.

При лоши показатели, е възможно той да не Ви бъде отпуснат.

Share This:

Вашият коментар