Каква кредитна карта да избера и защо?

Как да избера кредитна карта

Ако се колебаете каква точно кредитна карта да изберете измежду стотиците оферти на пазара, ето няколко съвета за по-добър избор.

За всеки случай

Ако не използвате кредитна карта за разплащане, а просто искате да имате нещо в случай на непредвиден разход. Рядкото ползване означава, че лихвения процент няма голямо значение, по-важното е таксите за поддръжка да са ниски. Такива карти обикновено са националните, при международните цената задължително се покачва.

За запълване на дупки в бюджета

Тук влизат хората, които използват разплащания в брой и с кредитни карти в зависимост от случая. Ако балансът се занулява по време на гратисния период, то лихвения процент няма голямо значение. За полезността на такива карти най-голяма роля игре дължината на гратисния период, както и договорените бонуси в сравнение с таксите по кредита. Тогава трябва да се избере карта, по която има гратисен период както за плащане в брой, така и за теглене от банкомат. Ако обаче сте от този тип потребител и баланса по картата ви започне да се увеличава застрашително, то тогава може да обмислите рефинансиране чрез по-нисколихвен потребителски кредит.За плащания в интернет

В интернет най-често се приемат картите Visa, Mastercard и American Express. Обикновено поръчките са малки и инцидентни и рядко за големи суми, затова лихвите не са толкова важни, колкото гратисния период. Основните сайтове за електронна търговия са американски и затова карта в долари е по-подходяща в случая. Доставките от ЕС обаче са значително по-евтини и по-улеснени, а и много от сайтовете (amazon.com, ebay.com и други) има европейски филиали. В такъв случай евровата кредитна карта е по-добрия избор.

За пътуване в чужбина

За пътуване в чужбина е най-важно картата да е широко разпространена, която прави почти задължителен избора на Visa или Mastercard за основна карта. При пътуване в чужбина имат значение и бонусите във вид на застраховки за пътуване или медицински, както и договореностите с различни търговци за отстъпки (например хотелски вериги или агенции за автомобили под наем). Големият обем на плащания прави малко вероятно зануляването на баланса всеки месец, т.е. за тези потребители е важно лихвеният процент да е възможно най-малък и това е с по-голяма тежест от таксите. Ако пътувате основно в Европа, то тогава е най-добре картата да е в евро. Това е задължително, ако картата е фирмена и се плаща от сметка в евро. Ако обаче пътувате и в САЩ, Канада, Великобритания или Близкия изток например, по-добре е картата да е в левове за да се избегне превалутирането от евро в долари и обратно, особено ако правите самите вноски в български левове.

За престиж

Златните и платинените кредитни карти дават точно това – престиж. Затова се плаща и по-висока годишна такса. По тях обаче има и по-висок кредитен лимит (до 10 или до 20 хиляди лева при златните, неограничен при платинените). Лихвите също често са с по 1-2 процентни пункта по-ниски от обикновените кредитни карти. Има и много допълнителни услуги, които вървят с тях – отстъпки в големи вериги магазини и хотели, както и безплатни застраховки. Всичко това си заслужава по-високата такса само ако се използва наистина, иначе цената остава само за самия престиж.

Share This: