Избор на подходящ смартфон – изисквания към процесора

Когато пристъпваме към избор на смартфон, трябва задължително да обърнем внимание на всички технически характеристики и по-специално на процесора.

Вероятно, разглеждайки различните смартфони цени, сте забелязали, че повечето бюджетни модели са оборудвани с 4-ядрени процесори (2-ядрените им събратя вече почти изцяло напуснаха пазара). Всъщност, четири ядра са абсолютно достатъчни за доброто изпълнение на повечето задачи и модерните игри. Колкото до тактовата честота обаче, то тя не следва да е по-ниска от 1 GHz, като за предпочитане е да се търси нещо в диапазона между 1,3-1,6 GHz.

Също така е добре да се подчертае, че в този сегмент на пазара на смартфони, процесорите от MediaTeK са много популярни. Става въпрос за евтини чипове, които са създадени за изпълнение на не много сложни задачи. Освен ниските цени, те се характеризират и с минимална консумация на енергия (тъй като ядрата са малко, а честотата е ниска).

Процесори на устройства от среден клас

Но докато по-евтините смартфони са прерогатив на по-възрастното поколение и от тях се изисква изпълнение на минимум заявки, то младите хора предпочитат най-вече устройства от среден клас, когато става дума за смартфони цени. За тях те са най-приемливи, а производителността е напълно достатъчна. Днес смартфоните от средния ценови сегмент, които са оборудвани с 8-ядрени чипове, са начело на класациите за най-популярни и купувани устройства.

Многоядрени процесори

Многоядрените процесори най-често се делят на бързи и бавни. 50 процента от ядрата работят с ниска тактова честота, а това е много добре, тъй като спестява енергия на батерията при изпълнение на прости задачи, докато другите са с по-високи честоти за използване на игри и други приложения. Оптималната тактова честота на процесора от средното ниво е 1.6-2 GHz.

Много добри отзиви в този сегмент има за Snapdragon на Qualcomm. Този производител най-редовно представя процесори на съвсем прилично ниво, които отлично се справят с ежедневните задачи и игри.

Share This: