Какво да обмислим преди да се съгласим на работа в чужбина?

Изправени пред предизвикателствата, свързани с намирането на работа в чужбина, често необмислено и бързо се съгласяваме на предложения, за които по-късно съжаляваме.

На какво да обърнем внимание преди  заветното „ДА“ за работа в чужбина?

Няколко са нещата, които трябва добре да обмислим, преди да решим да работим в чужбина.

Най-често те са сведени до следните въпроси:

Какво мога да работя? Какво заплащане очаквам за труда си? Колко време ще бъде ангажимента ми? Включва ли се настаняване и изхранване? Има ли възможност за пътуване до България? Ще бъда ли повишен/а , ако се справям добре? Към кого да се обърна, ако съм болен? Чуждият език, който владея, не е на много добро ниво – това проблем ли е?

След като си изясните всичко това (преди интервюто), запишете го на лист. Не се притеснявайте да попитате по време на срещата. За вас е важно да прецените дали сте достатъчно подготвени, за да вземете вашето решение. А и голяма част от неудобствата се елиминират, когато задаваме точните въпроси в подходящото време.

Какво да обмислим добре преди да дадем отговор?

Всичко е чудесно на пръв поглед. Прегледали сме обявата, кандидатствали сме за нея, обадили са ни се, защото отговаряме на изискванията. Били сме и на среща. Обсъдили сме всичко, дори сме си водили бележки. И сега какво? Трябва да решим.

Макар решението да ни се вижда лесно, трябва добре да го обмислим. А това става като си отговорим на следните въпроси:

  1. Устройват ли ме условията на труд, заплащането, договора и всичко останало?
  2. Смятам ли, че ще се справя с работата и задълженията?
  3. Доволен ли съм от този избор за себе си?
  4. С какво ще ми помогне настоящото предложение?
  5. Какви са отзивите за работодателя?
  6. Проверих ли надеждно всичко, което ми казаха?

Вземането на решение е важна стъпка към осъществяването на това, което искаме. То обаче трябва да бъде добре обмислено и мотивирано. Прегледайте бележките си от времето на интервюто. Ако имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с работодателя и да попитате. Ако нещо не ви е ясно, попитайте за уточнения. Не бързайте да се съгласявате на неща, които не са ви ясни. Доверявайте се само на фирми с доказан дългогодишен опит в бранша, за да сте сигурни, че ще ви съдействат на всяка стъпка по вашия път.
Успех!

Share This: