Какво трябва да знаем за плаващата и фиксираната лихва

Първо – и двата вида лихва имат своите плюсове и недостатъци. Потребителят не винаги има право на избор. Понякога това зависи изцяло от предлагания от банката продукт, както и от сумата на кредита и срока за неговото погасяване. Тенденцията е повечето кредити на физически лица да бъдат формирани с плаваща лихва, като причината е обяснена подробно в сайта на вестник Капитал. Асен Ягодин, директор на Пощенска банка и ДЗИ банк дава допълнителни пояснения по темата. Според него, тази тенденция се дължи на факта че повечето кредити са отпуснати в лева. А за жалост при левовия пазар няма как да се намали риска, няма такъв инструмент, който може да съпътства една фиксирана лихва. Всъщност този риск съществува само за банката.

Според статистиката на БНБ процентно съотношение в левове са изтеглени около 95% потребителски и 63 процента жилищни кредити. Някои клиенти могат да предотвратят лихвения риск, като използват така наречения лихвен суап, той е финансов инструмент и насочен именно към заемите с плаваща лихва.

Благодаря и на този финансов инструмент лихвения риск се свеждат до минимум, освен това се постига предвидимост за плащанията по лихвата.

Един от основните параметри за формиране на крайната сума по кредита и лихвата. Дали да бъде фиксирана или плаваща е важно за крайното плащане, затова потребителите трябва да преценят каква лихва да ползват. Освен вида на лихвата, трябва да се видят детайли и другите параметри които кредита предоставя. Например за какъв срок ще бъде заема, защото при различните условия може да бъде оскъпен по различен начин, ако лихвата бъде плаваща или фиксирана. Може ли банката да ви предложи да работите и по двете лихви, тук обаче погледнете периода на фиксираната лихва. Погледнетеи за други такси и комисионни, които банката би могла да ви начисли, освен и лихвените проценти. Сега разбирате че най-важното не е вида на лихвата. А е нужно да се запознаете с всички условия и параметри по кредитния договор.

Share This: