Основи на финансовата грамотност

Финансовата грамотност е необходимост която не се изучава в училище

България за образование се харчат много пари – не от държавата, разбира се, а от родителите, които искат да подсигурят бъдещата реализация на децата си и за това плащат пари за всякакви курсове и уроци. Една важна част от образованието обаче остава пренебрегната – финансова грамотност за деца все не се преподава в нито едно училище или частна школа. От вас зависи да научите детето си как да борави с пари, за да може да постигне успех и финансова стабилност, независимо с какво реши да се занимава.

Когато говорите с децата за пари, е много важно да им внушите, че парите са добро нещо, когато се използват отговорно, защото ни помагат да живеем добре и да помагаме на другите, казва Деби Аметър, вицепрезидент на Investors Group, американска финансова компания. Ето защо трябва да ги учите на практически умения – как да боравят с пари, какво представляват приходи и разходи, как се спестява и инвестира, както и да им дадете обяснения как парите могат да им помогнат да постигнат мечтите си, добавя тя.

Финансови обучения от Робърт Кийосаки

Ако използвате правилен подход при обучението на детето си, за него парите и въпросите, свързани с тях, няма да са плашещи и непознати, а част от нормалния живот. Ето какво можете да направите:

3 до 6 год. – обяснете на детето, че мама и татко не работят „парички”, а работа, за която им плащат. Чрез игра на „магазин” или истинско пазаруване детето ще научи, че за да си купи нещо, трябва да плати и ще започне да ви разпитва – бъдете търпеливи и не допускайте грешното схващане, че децата са още твърде малки и с тях не бива да се говори за пари, защото това не им е интересно или ги натоварва.

6 до 12 год. – купете на детето си касичка, която да пълни с монети. Когато стане малко по-голямо, започнете да му давате джобни, които са обвързани със задължения от негова страна – да си чисти стаята или да си пише домашните например. Уговорете се за точно определена сума на месец или седмица – по този начин детето ще свикне да прави обмислени стъпки за какво да харчи парите си. Ако решите да се възползвате от промоциите на дебитни карти за най-малките, ще можете да запознаете детето си с различните видове банкови сметки – разплащателни и спестовни. Обсъдете дали да не откриете втори влог, с който да заместите касичката, като му разкажете с помощта на калкулатор как чрез лихва средствата му се увеличават. Ценен помощник ще ви бъде и играта „Монополи”, с която можете чудесно да илюстрирате основни икономически принципи.

12 до 16 год. – помогнете да детето си да изготви простичък отчет, в който да пази касови бележки и да отбелязва кога за какво харчи пари. Не пропускайте да обсъдите понятията дебит и кредит в България има много рекламни кампании за кредитни карти, кредит и лизинг и е важно вашето дете да е достатъчно информирано, за да може да взема правилни решения.

Предложете му да отделя част от средствата си за благотворителност – например за дарение за операция на друго дете – за да види как парите могат да помагат.

Увеличете размера на джобните с уговорката част да бъдат спестявани или инвестирани. Потърсете заедно информация за различните възможности как „парите носят пари”. Старайте се да направите детето съпричастно към семейните финанси и решения.

От огромно значение е да говорите за пари и финанси с детето си – това е инвестиция, от която всички печелят.

Share This:

Вашият коментар