Проявете скромност пред китайския работодател

Връзките и познанствата са изключително важни при търсене на работа в Китай. Ако не говорите китайски, задължително трябва да имате добра подготовка по английски език, за да си осигурите добри възможности за работа в страната. Академичната препоръка или тази от работодател е задължителна, за да си осигурите позитивна информация за вашите умения и способности в Китай.

В страната са възприели термина резюме за обозначаване на CV-то. Процедурата по кандидатстване в Китай включва резюме, копия от дипломи и сертификати, а често и т.нар. Hukou – така наричат адресната регистрация в Китай. Образованието е много важно, колкото повече сертификати притежавате, толкова по-големи са шансовете ви за намиране на добре платена работа. Ако имате възможност, добре е да подготвите резюмето си както на китайски, така и на английски език. Основната цел на автобиографията е да накара работодателя да ви покани на интервю.

МОТИВАЦИОННОТО ПИСМО

Изготвянето на мотивационно писмо не е обичайно за Китай. Бъдете скромни докато препоръчвате себе си, китайските работодатели ценят това качество у служителите си. Ако все пак има изискване за мотивационно писмо, направете всичко възможно да го адресирате до точно определен човек от отдел човешки ресурси на компанията.

Какво трябва да правите и какво не при кандидатстване за работа в Китай? Бъдете скромни при представянето си. Уверете се, че владеете възможно най-добре английски език и се опитайте да научите малко китайски. Обръщайте се към хората с точните им имена, като започнете с презимето.

Имайте предвид, че хората в Китай поддържат известна физическа дистанция. Не се притеснявайте, ако по време на разговора има и периоди на мълчание. Никога не се превъзнасяйте пред китаец и не бъдете прекалено директни с бъдещия си работодател. Не сядайте, докато не ви поканят и не критикувайте бивши служители на компанията.

УПРАВЛЕНСКАТА КУЛТУРА В КИТАЙ

За да си осигурят предимство, китайците обикновено поддържат взаимоотношения доста над границата на официалните. Личните контакти, известни в Китай като guanxi са от изключителна важност. Границата между личното приятелство и служебните взаимоотношения е малка или липсва. Срещите са изцяло формални. В сравнение с повечето западни общества, китайците държат изключително много на работата в екип.

Share This:

Вашият коментар