Важно е да имате определена стратегия

Важно е да имате определена стратегия за да управлявате парите си

Тя е американка, която е посетила 40 страни и дори е завела майка си на уроци по готвене в Италия. Не е наследила много пари, нито е спечелила от лотария. Единствената разлика, която я отличава от милионите американци, е че тя управлява личните си финанси не с бюджет, а с план за разходи.

Какво казва тя…

Дебора Нъки, автор на книги с финансови съвети, държи на наименованието „план за разходи”. Основната причина за това е, че повечето хора реагират негативно на термина „бюджет”, защото им звучи като нещо, което ги ощетява. Начина, по който Дебора представя своята теория, има за цел точно обратната реакция. Тя съветва читателите си да си направят „план за разходи”, за да могат да си позволят определени неща.

Да харча или да не харча, това е въпросът

Първо преценете каква част от приходите си искате да изхарчите и каква част можете да отделите за това, към което се стремите, казва тя.

Запомнете…

Не става въпрос за лишения в името на целта ви,

а за оценка на важността на целите ви и намиране на начин за реализирането им. Дори и да настоявате да я наричате бюджет, мислете за финансовата си стратегия като за план за разходи.

Финансовото планиране – важна стъпка към финансовата независимост

Повечето хора знаят, че финансовото планиране, независимо как точно го наричаме, е важно. За съжаление много малко хора имат необходимата финансова грамотност, за да знаят как да се грижат за парите си.

Проблемът е, че хората просто не знаят как да разпределят средствата си, защото никой никога не ги е учил на това умение, отчита и Хауърд Дворкин, председател на компания за кредитни съвети. Няма часове, отделени на това в средното образование, а и много семейства избягват разговори на тема пари, допълва той.

Започнете да отбелязвате приходите и разходите си

Експертите съветват да започнете да отбелязвате всеки свой разход, колкото и незначителен да ви се вижда. В началото това ще ви отнема много време, но няма да е много трудно.

Направете си таблица за разходи и ги разделете в различни категории. В първата графа сложете постоянни разходи, като например вноски за изплащане на стоки на кредит. Втората отделете за разходи, които се променят месец за месец. Тук влизат режийните, сметката ви за GSM и други подобни. В последната категория записвайте личните си разходи. Така ще придобиете ясна представа къде отиват парите ви всеки месец и ще можете да си направите бюджет или просто план за разходи.

Share This:

Вашият коментар