Зъбни импланти – защо са предпочитани от зъболекарите и можем ли да си ги позволим?

Имплантологията е дисциплина в стоматологията, която изисква дългогодишен орален хирургичен опит и богата редовна практика. Докато обикновените случаи могат да бъдат имплантирани успешно и предсказуемо от повечето зъболекари. За съжаление рядко срещаме простото правило в стоматологията.

В допълнение, точното позициониране на зъбен имплант е от решаващо значение за дългосрочния успех. Тъй като поради малкия размер на зъбите тук е важна точността в милиметров диапазон.

Не само правилното положение на зъбните импланти и в трите пространствени посоки, но и наклонът трябва да бъде точно зададен, за да се постигне оптимално централно натоварване и да може да се получи еднакво оформена корона на зъба с хигиенно оформена шийка на зъбите върху линията на венците. Също така е важно импланта да бъде потънал достатъчно дълбоко, така че остъргването на импланта да не се появи, когато венците се отдръпнат.

За да се постигне оптимално централно натоварване и да може да се получи еднакво оформена корона на зъба с хигиенно оформена зъбна шийка на линията на венците. Също така е важно имплантът да се потапя достатъчно дълбоко, така че остъргването на импланта да не се появи, когато венците се отдръпнат.

Какви са рисковете на имплантирането?

Титановите дентални импланти могат да причинят „тихо възпаление“.

В продължение на десетилетия титанът се смяташе за перфектния материал за импланти. Със своята стабилност, ниско тегло и добра поносимост, той е имплантиран като зъбна протеза на милиони хора. Днес обаче все повече лекари и учени предупреждават за негативните ефекти. Това е по-малко за класическата алергия, при която материалът предизвиква директна реакция на тялото, отколкото за по-постепенните, но трайни ефекти.

От една страна, титановите импланти често се предлагат на пазара като сплави, които съдържат токсични метали като паладий, никел и кадмий. Тези токсични вещества натоварват организма и могат да причинят хронични оплаквания в дългосрочен план. От друга страна, частиците титанов оксид непрекъснато се отделят от повърхността на имплантите и се отлагат в околната тъкан.

Въпреки че тези частици не са проблем за повечето хора, при някои пациенти имунната система реагира с хронично възпаление. Както вече споменахме, това не показва никакви специфични симптоми и освен това се развива само след определен период от време. Следователно здравните последици, от които страдат засегнатите пациенти, често не са свързани с импланта.

Share This: